BE THE BEST, PRIDE THE TEST
Drag Queen Hungary 2021
Glitter, happiness and hard work: the journey of three drag queens to the national competition.
Drag Queen Hungary @dragqueenhungary was organised in Budapest, which the guys I’m photographing have been preparing for a while now. You can see their full story on Népszava. or r
ead the article here:​​​​​​​

Csillámpor, boldogság és kőkemény munka: három drag queen útja az országos versenyig 
A fotósok nyílt, kíváncsi emberek. Fotózni nem is lehet másként, csak szeretettel, elfogadással. És én fotós vagyok. Két hónapja életem első drag show-jára vártam egy belvárosi helyen. Izgultam, talán tartottam is a helyzettől. Aztán elkezdődött a műsor. Talán soha nem láttam olyan felszabadult embereket, mint amilyen az ösztönösen, tökéletes koreográfiára táncoló három drag queen volt. Fotósszerep ide vagy oda, pont úgy éljeneztem, mint bárki más: a felszabadultság mindenkire átragadt. Közben világossá vált, hogy ez egy egyszerre könnyed és komoly műfaj, a fiúk pedig vérprofik, akik már országos megmérettetésre készülnek. Éreztem, ott a helyem – fotósként meg kell mutatnom, kik ők. Nem kellett sokat győzködnöm a három fellépőt. 
Szombat este rendezték meg a Drag Queen Hungaryt, a legnagyobb magyar dragversenyt: ahol a feltörekvő tehetségek megmutathatják magukat. A versenyt harmadjára szervezik meg, és még több fellépőt várnak: már profi kategóriában is indulhatnak a rutinosabb, nevesebb és „bejáratott” alteregóval fellépő drag queenek. A koncepció egyszerű: nemtől és szexuális orientációtól függetlenül látványos, szándékosan túlzó, sokszor polgárpukkasztó, de sosem öncélúan magamutogató női ruhákban lépnek fel és táncolnak a versenyzők. (A „ruha” szót a lehető legtágabban értelmezik.) „A drag queeneknek az LMBTQ közösség arcainak kell lenniük” – magyarázta az egyik szervező, Dóka Tamás. Ez persze csak papíron egyszerű; hatalmas munkabírás, elhivatottság, magabiztosság és életöröm kell, hogy az ember igazi drag queen legyen. Rengeteg félreértés terjed erről a világról: a drag queenek például nem feltétlenül meleg férfiak. „Tök mindegy, ki milyen szexualitású, a szórakoztatás a lényeg” – fogalmaz az egyik fellépő, Katherine Taylor. (Kizárólag drag nevükön említjük őket – a szerk.) Katherine – egyébként fiatal fiú – még új, még keresi az útját, „de az biztos, hogy lányként sokkal felszabadultabb vagyok”, mondja. Georgia Black szerint a drag az önkifejezés művészete, a szabályok lazák és szabadon értelmezhetők. „Ha úgy érzem, nem kell mell, akkor nem kell mell.” Harmadik társuk, Cinthya Fama szerencsés: elfogadó, szerető családba született. Amikor először színpadra állt dragként, érezte: önmaga lehet, és senki sem bántja ezért. Gyerekkorában is versenyszinten táncolt, miután Budapestre költözött, hamar a város ikonikus melegbárjában, a Capella Café színpadán találta magát. „Egy este a közönségben megláttam anyukám arcát. Mondtam is magamban, mit keres itt, 190 kilométerre az otthonától? Megnézett, utána azt mondta, ugyanazt a csillogást látja a szememben, mint amit gyerekkoromban látott. Hogy önfeledten szórakozom és szórakoztatok.” 
A verseny minden várakozásomat felülmúlta, az óriási megmérettetés ellenére is ennyire önfeledt embereket nagyon régen láttam! A mezőny odatette magát, mindenki a legjobb akart lenni. Büszkén vállalták a versenyt, amit végül S'asoon nyert az amatőr és Cinthya Fama a profi kategóriában, az ő nyereménye többek között egy fellépés a madridi Black & White bárban. 
Back to Top